duminică, 25 ianuarie 2009

Scoala

Mi s-a acrit de scoala.Atat de tare ca era sa scriu "m-i sa acrit".'mi-as picioarele. In 13 ani de scoala (12 +1, adica doispe de scoala si unul de facultate, logic in pana mea ca doar nu explicam cum se calculeaza numarul 13), mi s-a acrit in atatea moduri si atatea feluri incat acum e doar o stare normala de spirit. Scoala mi se pare la romani la fel de folositoare ca si codul bunelor maniere. Cel putin scoala care urmeaza dupa clasa a 4-a. Aia e ok. Esti drac, n-ai minte, daca ai avut noroc si nu te-a nenorocit ma-ta in bataie cand erai mic sau n-a abuzat nimeni de tine, scoala primara e chiar misto. Te-nvata sa scrii si sa citesti, sa numeri, putin istorie, putin engleza... cam cate putin din toate suficient cat sa para ca niciun copil din clasa nu e chiar prost gramada. Nici chiar aia care manaca aracet si creta n-au probleme in primele 4. Cat esti in scoala primara n-ai nicio grija. Eu cel putin n-am avut. Nu prea ii pasa nimanui cu ce te imbraci sau cat de prost esti fiindca sunt toti ca tine, necopti. In clasa a 4-a am avut primul contact sexual. Si cel mai dureros. Alergam prin curtea scolii si cand am intrat intr-o teavaaaa...
Buuuun. Din clasa a 5-a incep cacaturile. Brusc nu mai e suficient sa sa stii sa aduni si sa imparti, sau sa stii sa citesti. Scoala incepe sa iti dea o gramada de motive pentru care tu esti prost. Niciun drac de 16 ani care a facut doar 4 clase nu s-a sinucis fiindca era neinteles, nu si-a vopsit parul in 5 culori sau tatuat numele lu' ma-sa pe mana fiindca il durea in batz ce crede lumea despre el. Scoala iti baga in cap porcarii de genul asta. Incepi sa inveti marea lectie a scolii romanesti: "FURTUL". Inveti cum sa minti, cum sa trisezi, cum sa fii un jeg de caracter doar pentru ca unii oameni sunt platiti pentru a imparti oamenii in prosti si foarte prosti. Fizica, geometrie, chimie - cati dintre voi stiu , sincer: legile de baza ale mecanicii, care este volumul unui cilindru sau formula chimica a sifonului? Asta inseamna ca sunteti prosti? Sau ca ati facut degeaba 8 ani de scoala? De liceu nici nu vreau sa mai vorbesc. Liceu e doar un pretext pentru a reamenaja niste cladiri cu banii parintilor elevilor.

4 clase sunt suficiente.Restul ar trebui sa fie optionale.Restul de elevi la munca. De asta mor de foame economisti si fel si fel de "specialisti". Fiindca sunt mintiti ca tre sa faca scoala dak nu vor sa munceasca. Altfel ar trage sa rupa in doua lopata, sapa sau mistria si ar castiga un ban ca lumea.
Marsh in your mothers' dead relatives cu scoala voastra.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Clasa a 4-a o termini la o varsta frageda... Pana la varsta la care poti munci ce faci? frecare de menta?

Multi se sinucid ca se cred prea dăştepti si prea neintelesi... si de obicei o duc prost pe parte sentimentala. Dar asta nu inseamna ca nu e vina scolii... si mai ales orelor intensive de limba si literatura romana unde ne baga in cap versurile lu Bacovia (primul Emonel romanesc)... Asa sunt unii... mai slabi de inger.

Cat despre restul materiilor... cateva mi se par cam degeaba... Prea se aprofundeaza materia... ar trebui predat doar asa de suprafatza... ca sa vada elevu daca-i place... dar asta e alta poveste.

Eu am un sentiment asa misto de bagare-de-pula in ea de facultate cand ma trezesc dimineatza la 6... si acum mai am si sesiunea asta nenorocita... si totusi incerc sa rezist... sa fac o facultate sa castig un ban gramada dupa...

Restu.. la munca ma! :))